Jan van Blarikom
Het is ongelooflijk wat er de afgelopen jaren allemaal is gebeurd. En nog altijd zijn we volop in ontwikkeling.
INLEIDING
2022. We beginnen het twintigjarig bestaan van Zeeuwse Gronden al te naderen.
Het is ongelofelijk wat er in de afgelopen jaren allemaal is gebeurd. Hoe Zeeuwse Gronden zich heeft ontwikkeld van een woonlocatie met 14 bewoners en een handjevol medewerkers tot een organisatie met 12 woonlocaties verspreid over Zeeland, een groot aantal cliënten in ambulante zorg, diverse dagbestedingslocaties en maar liefst 250 medewerkers. En nog altijd zijn we volop in ontwikkeling.
En precies waar het jaren geleden begon, namelijk aan de Klaassenstraat in Terneuzen, was het tijd voor vernieuwing. In 2022 verhuisden de bewoners naar een gloednieuw appartementencomplex aan de Van der Peijlstraat. Een bijzonder moment, symbolisch voor de groei van Zeeuwse Gronden en het feit dat we daar als organisatie in mee moeten bewegen, niet stil kunnen blijven staan. De opening van de ‘Groene Zwaan’ is dan ook memorabel gevierd. Zo groeiden we tevens uit ons hoofdkantoor aan de Axelsestraat. Het was tijd voor een nieuwe, centraal gelegen plek in onze thuishaven Terneuzen, waar we zijn voorbereid op de toekomst. In hetzelfde pand aan de Nieuwstraat zit onze Lunchroom De Kantine, waar zowel medewerkers en cliënten van Zeeuwse Gronden als buurtgenoten dagelijks terechtkunnen voor een kom soep en een broodje.
In diezelfde binnenstad is in samenwerking met de gemeente Terneuzen een start gemaakt met de transformatie van wijkcentrum de Triangel tot een warm en laagdrempelig Buurthuis voor alle inwoners van de Binnenstad en Java. Het buurthuis is fysiek flink opgeknapt en een nieuw team heeft een uitgebreid en gevarieerd activiteitenprogramma neergezet. Steeds meer (nieuwe) bezoekers weten hun weg naar het buurthuis te vinden. Verder noemenswaardig is de oplevering van het Jeugdhuis in Othene. Het Jeugdhuis is bedoeld voor kwetsbare jongeren voor wie het niet meer lukt om thuis te wonen. Met begeleiding en een veilige omgeving moet worden bereikt dat de jongere en het gezin tot rust komen en weer vertrouwen opbouwen in zichzelf en elkaar. Het uiteindelijke doel is dat jongere en gezin weer in harmonie met elkaar verder kunnen.
In oktober mochten wij in Koudekerke de ‘derde ster’ in ontvangst nemen voor onze FamilieMINDed aanpak. Voor ons is dat een teken dat onze woonlocaties en teams geslaagd zijn in het uitdragen en in de praktijk brengen van één van de belangrijkste kernwaarden van Zeeuwse Gronden: de nauwe betrokkenheid van naasten bij het leven van de cliënt. Een waarde waar de afgelopen jaren ook buiten Zeeland steeds nadrukkelijker behoefte aan bleek te zijn. We waren dan ook verheugd met het nieuws dat er (na Dirksland) definitief een tweede woonvoorziening komt buiten de Zeeuwse grenzen, in Spijkenisse. De start van deze nieuwbouwlocatie zal naar verwachting in 2025 zijn.
In 2022 konden we eindelijk, na enkele jaren uitstel, ons congres Mens & Natuur organiseren. Twee dagen vol met inspirerende lezingen, buitenworkshops en muziek. Bezoekers hebben kunnen horen en ervaren hoe groot de invloed van de natuur is op de (psychische) gezondheid van de mens. Iets wat we bij Zeeuwse Gronden elke dag ervaren en waar we veel aandacht aan besteden. Om die reden zijn we ook als ‘Groene Voorloper’ toegetreden tot de Groene GGZ, een initiatief waarmee Nature For Health en IVN Natuureducatie samen met een kerngroep GGZ-instellingen uit heel Nederland bouwen aan een groene beweging in de geestelijke gezondheidszorg.
Ten slotte, we leven in een tijd waarin nieuwe ontwikkelingen in de samenleving en specifiek binnen de zorg elkaar snel opvolgen. Psychiatrie maakt (gelukkig) deel uit van die samenleving. Het was daarom tijd voor een nieuw visiedocument. Passend bij deze tijd, met nadrukkelijke aandacht voor de drie belangrijke pijlers: herstel, kwaliteit en veiligheid. Waarbij we vooral willen meegeven dat deze drie niet los van elkaar te zien zijn. Benieuwd? U leest het document ‘Het is tijd’ op onze website.
DEEL DEZE PAGINA